Prvi znaci i simptomi trudnoće

0

Najradosnija i najuzbudljivija vest koju mozete da dobijete je da ste trudni. Ranijih godina, utvrditi trudnocu nije bilo tako lako kao danas. Morali ste da znate tacan rok poslednjeg perioda ili da specialno idete kod lekara na testiranje urina. Mnoge zene su saznale da su trudne tek posle nekoliko meseci. Iako je jajna celija oplodjena odmah posle polnog odnosa, da bi zena to osetili treba da prodje jedno vreme. Dakle, testovi test za trudnocu nije bilo lako uraditi kao danas. Medju prvim znakovima trudnoce je umor. Ujutru kada se probudite mozete osecati veoma jak umor i napetost.

Promena grudi
Vecina zena ima veliku osetljivost u predelu grudi. To zna da bude bolno i na najmanji dodir. Takodje, grudi na oko izgledaju vece.

Poboljsanje cula mirisa
Mozete poceti da osecate bolje mirise. Cak i veoma blage arome za vas ce izgledati jake. Ovo je posebno izrazeno u slucajevima prehrambenih mirisa.

Povecanje kolicine i ucestalosti mokrenja
Pocecete da osecate potrebu za mokrenjem cesce nego sto je to normano. Takodje, kolicina urina ce se povecati.

Promena stolice
Kod trudnica zna da se javi cesce stolica ili proliv.

Promena temperature
Ovo je dobar nacin da se otkrije trudnoca. Ako termometar pokazuje visu temperaturu nego sto je normano, mozda ste trudni.

Propustanje menstrualnog ciklusa
Odustvo menstruacije je jedan od prvih znakova trudnoce. Vecina kucnih testova su pozitivni tek nakon vaseg ocekivanog perioda.

Jutarnja mucnina
Jutarnja mucnina u pocetku nije uobicajena obicno pocinje u 6. nedelji. Iako neke zene mogu da osecaju mucninu i povracanje vec posle 3-4 nedelje.

Zudnja i odbojnost prema oderedjenim namirnicama
Mozda cete poceti da osecate preveliku zelju ili gadjenje prema odredjenim namirnicama. Jaja, mleko i zivinsko meso su obicno namirnice prema kojima trudnice osecaju odbojnost.

Zapusen nos
To je simptom koji se obicno javlja u trudnoci. Nos i sinusi su zapuseni, i obicno se javlja dosta sluzi.

Glavobolja
Zbog jutarnje mucnine i umora, glavobolje su vrlo ceste kod trudnica. Mogu biti blage ili ozbiljne.

Otekline
Mozda cete primetiti oticanje u rukama i nogama. Zglobovi ruku takodje imaju tendenciju da oteknu zbog povisenog krvnog pritiska.


loading...


Share.

Leave A Reply

error: Sadržaj je zaštićen !!