Prirodne lepote Sicilije, bisera na Mediteranu

Ako svi putevi vode u Rim, definitivno je neki od njih i put do Sicilije, ovog prelepog, najjužnijeg Italijanskog ostrva, koje je tako blizu užurbanoj Evropi a opet pruža mir i uživanje. Sicilija jeste autonomni region Italije, ali je opet jedinstvena i priča za sebe, koju treba doživeti i osetiti na pravi način.

Sicilija je najveće ostrvo u Mediteranu, i reklo bi se geografski na idealnom položaju, jer se nalazi u samom centru Meditranskog mora, a upravo zbog toga poseduje sve mediteranske odlike koje joj daju taj blistavi sjaj, počevši od mediteranske klime, vegetacije, idealnih plaža za kupanje pa do gostoljubivog sicilijanskog duha i italijanske hrane na sicilijanski način. Zbog lepote Sicilije, njenog položaja i blizine italijanskoj čizmi tj. apeninskom poluostrvu, plodnosti zemljišta i ribom bogatog mora, ovo ostrvo je bilo primamljivo brojnim osvajačima kroz istoriju, kao što je i danas primamljiva turistima širom sveta, i predstavlja jednu od najpopularnijih turističkih destinacija.

sicilija-priroda

 

Ta raznolikost kulutura Sicilije, koje su se susrele baš ovde, je učinila ovo ostrvo tako živim i raznolikim, a opet dovoljno tradicionalnim da sačuva sebe u svetu koji uvek negde žuri. Zato je letovanje na Siciliji, idealan izbor za one koji žele da se odmore od svakodnevice, uživaju u popodnevnim šetnjama, ispijanju espresa i probanju tradicionalne sicilijanske kuhinje u prelepim restoranima na obali Mediterana i kupanju u čistom plavo zelenkastom moru koje zapljuskuje šljunkovite i peščane plaže na Siciliji.

Priroda i znamenitosti Sicilije

Priroda na Siciliji je njena glavna vrlina. Iako poseduje izuzetno plodno zemljište, što bi vas možda asociralo na pomalo jednolike ravnice, Sicilija je pretežno brdovito ostrvo, nemirnog reljefa. Prostrane zelene doline i padine na kojima se mogu videti najrazličitije biljne kulture, definitivno bude “zov prirode” u posetiocima. Brdska i primroska područja su prošarana vinogradima različitih vrsta koja pružaju najautentičnije vrste sicilijanskih vina, poput čuvenog dezertnog vina Marsala. Prostrani voćnjaci sa stablima narandže i limuna u obalskim regijama, koje možete okusiti i pomirisati daju osećaj mira, uz brojna, sada već drevna stabla masline, koje su stari Grci doneli na Siciliju, tada verovatno najznačajniju grčku koloniju. Stari Grci nisu uzalud zauzeli Siciliju, prepoznali su sve njene kvalitete i iskoristili ih na najbolji mogući način.

Pored Grka, Siciliju su naseljavali i drugi narodi, odnosno kulture i etničke grupe. Romani se podrazumevaju, a tu su i Normani i Arapi koji su verovatno ostavili najznačajniji kulturni uticaj na duh i izgled sicilijanskih gradova, koji su i danas prepuni katedrala koje možete posetiti na Siciliji, poput monrealske Katedrale, zatim arheoloških nalazišta antičkih hramova poput ostataka Apolonovog hrama u Sirakuzi, starogrčkog foruma i rimskog amfiteatra u Kataniji, uz brojne trgove u Palermu i još mnogo toga.

Prirodne lepote Sicilije se možda i najbolje ogledaju u manjim mestima, kao što je tradicionalno sicilijansko selo Korleone, u kom je snimljen čuveni Kopolin film, “Kum”, i u kom se može posetiti Muzej mafije.

Njeno veličanstvo vulkan Etna

Pominjali smo plodno tlo, a ko je zaslužan za to, jasno je. Plodno vulkansko tlo postoji zahvaljući najupečatljivijoj znamenitosti prirode, vulkanu Etna na Siciliji. Etna je poslednji aktivni vulkan u Evropi, a sa visinom od 3.300m predstavlja pravog džina koji se izdiže visoko iznad obale Sicilije i ne baš “mirno” posmatra prirodu oko sebe. Sa velikim brojem neugašenih kratera , poseta Etni je senzacionalan prizor, koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Ukoliko želite da i sami posetite vulkan Etnu, ali i da se odmorite i odete tokom leta na Siciliju, rezervišite aranžman za letovanje na Siciliji preko agencije Fun Group, po vrlo povoljnim cenama.



Posted

in

by

Comments

One response to “Prirodne lepote Sicilije, bisera na Mediteranu”

  1. Nela Avatar
    Nela

    Jedno od mesta koje definitivno treba posetiti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *