Pakovanje za oporavak i negu kose

Pakovanja imaju istu ulogu kao i regeneratori, ali im je dejstvo jače. Kosa nakon pakovanja postaje meka, elastična i sjajna. Za negu normalne kose dovoljno je jedno pakovanje mesečno, dok je za veoma suvu i oštećenu kosu potrebno jedno do dva pakovanja nedeljno. Češće pakovanje potrebno je kosi posle godišnjeg odmora i u proleće i jesen kada kosa opada više nego obično. Postoje pakovanja koja se stavljaju pre pranja kose i drže bar nekoliko sati i pakovanja koja se stavljaju posle pranja i drže 10-30 minuta pre ispiranja.

Smeša za pakovanje se dobro izmeša i ravnomemo nanosi četkicom na kosu, kao kad se kosa boji, dok se ne prekrije ceo kosmati deo glave. Glava se obmota aluminijumskom ili plastičnom folijom. Korisno je da se nakon toga pakovanje zagreje fenom ili toplim peškirom.

Kozmetička industrija nudi veliki broj proizvoda za ovu svrhu, ali se još uvek u velikoj meri koriste i pakovanja koja se pripremaju kod kuće.

Za beživotnu i suvu kosu preporučuje se pakovanje od jogurta, zgnječenog avokada ili umućenih jaja kojima se doda malo vode ili jabukovogsirćeta. Ova smesa držise na glavi 15do20 minuta i nakon toga ispere. Pomenute sastojke možete koristiti pojedinačno ili kombinovati.

Od pakovanja koja se stavljaju pre pranja kose najbolje rezultate daju topla biljna ulja.

Najčešće se koriste maslinovo, ricinusovo, bademovo i orahovo ulje, a mogu se koristiti i sva druga kvalitetna biljna ulja. Mala količina ulja (oko 1,5 dl) zagreje se do temperature tela i zatim nanesena kosmati deo glave. Zatim se kosa pročešlja retkim češljem i glava blago izmasira. Nakon toga se obmota aluminijumskom folijom ili plastičnom kapom i pokrije toplim peškirom. Pakovanje se, po mogućstvu, drži preko noći.

Ovim uljima mogu da se dodaju i razne biljke, kao što su lavanda, ruzmarin, kamilica, zova, žalfija, orašćić, detelina, kopriva ili čičak. U tom slučaju biljke se izgnječe i zagrevaju zajedno sa uljem. U toplom ulju treba da odstoje oko pola sata nakon čega se ono procedi.

Ukoliko nemate mogućnosti da pakovanje držite na glavi nekoliko sati ili celu noć, isti efekat ćete postići ako ga zagrevate fenom ili ispod haube (sa kapom i peškirom na glavi) 20 do 30 minuta. Posle toga, kosa se opere dva puta blagim šamponom i dobro ispere.
U drugim krajevima sveta za ovu svrhu koristi se kokosovo ulje. Ovo ulje, međutim, zahteva posebno pažljiv postupak, jer može da se dogodi da svetla kosa posle pakovanja malo potamni. Osim toga., ovo ulje vrlo brzo užegne i dobije neprijatan miris.

Postoje i pakovanja koja se drže nešto kraće od pola do dva sata:

PAKOVANJE OD MASLINOVOG ULJA: u zagrejano maslinovo ulje staviti po 1 kašičicu cveta od kamilice, suvog lišća koprive i zove, poklopiti i ostaviti da stoji 30 minuta. Protisnuti kroz cediljku pritiskivanjem kašikom, umešati žumance, kašičicu meda i malo soka od limuna. Ravnomemo rasporediti po kosi, prekriti toplim peškirom i ostaviti da deluje jedan sat. Posle toga oprati.

PAKOVANJE OD RICINUSOVOG ULJA: ulupati jedno jaje, dodatijednu kašiku ricinusovog ulja i limunovog soka. Dobro promešati i naneti na kosu. Držati dva sata i posle toga oprati. Ovaj postupak se primenjuje za normalnu kosu. Za jačanje kose i uklanjanje peruti postupak je isti samo se u tom slučaju doda i jedna kašika meda, ruma i masiinovog ulja.

PAKOVANJE OD MAJONEZA: majonez se dobro utrlja u kosu, pokrije toplim peškirom i drži pola sata pre pranja.


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *