Sprečavanje i lečenje celulita prirodnim putem

Postoji veliki broj biljaka koje se koriste za sprečavanje i lečenje celulita. Od ovih biljaka pripremaju se čajevi i preparati za spoljašnju upotrebu. Čajevi deluju kao prirodni diuretici, odnosno pojačavaju izbacivanje tečnosti iz organizma, i tako ga oslobađaju toksičnih materija. Neki od njih pojačavaju i znojenje, pa i na taj način čiste organizam. Čajevi se pripremaju vrlo jednostavno, tako što se koren, list, cvet ili drugi delovi biljaka preliju ključalom vodom i ostave da odstoje nekoliko minuta.

Čajevi protiv celulita

Za sprečavanje i lečenje celulita koristi se veliki broj biljaka.

čaj od glogovog cveta (dva uštipa 1 na šolju vode)
čaj od lista bosiljka (dva uštipa na šolju vode)
čaj od lista krasuljice (dva uštipa na šolju vode)
čaj od oljuštenog korena zubače(dva uštipa na šolju vode)

čaj od listova jagode (dva uštipa na šolju vode)
čaj od cvetova brnistre (dva uštipa na šolju vode)
čaj od korena i lista čička (tri uštipa na šolju vode)
čaj od lista žalfije (tri uštipa na šolju vode)
čaj od listova breze (tri uštipa na šolju vode)
čaj od peteljki trešanja (četiri uštipa na šolju vode)
čaj od svile kukuruza (četiri uštipa na šolju vode)
čaj od maslačka (cela biljka) (pet uštipa na šolju vode)
čaj od cveta breze (supena kašika na pola litra vode)
čaj od cveta medunike (pije se 4-5 šolja dnevno
između obroka) (dva uštipa na šolju vode)

Mešavine ovih biljaka se, takode, koriste za pravljenje čajeva:

  • čaj od nane, lavande, lipe (na dve čaše vode po uštip svake vrbene i bosiljka biljke) čaj od zubače i svile kukuruza (na 1 litar vode po uštip svake biljke)
  • čaj od crnog sleza, slatke nane, lavande, pupoljaka pomorandže (pije se po jedna šolja četiri puta u toku nedelje) (po 2 prstohvata svake biljke na šolju vode)
  • čaj od izmrvljenog korena zubače, cveta medunike, svile kukuruza (po 1 uštip) i maslačka (2 uštipa cele biljke) na 1 litar vode (pije se ujutru, u podne i uveče po jedna šolja);
  • protiv gojaznosti kombinovane sa celulitom preporučuje se čaj od lista i cveta majčine dušice (2 uštipa na šolju vode).

1) Uštip je količina koja se zahvati izmedu dva prsta.
2)Prstohvat je količina koja se zahvati izmedu tri prsta.

Od nekih biljaka se umesto čajeva pripremaju uvarci. Uvarak se pravi tako što se biljka potopi u hladnu, mlaku ili ključalu vodu (u zavisnosti od recepta), a zatim nekoliko minuta kuva.

Protiv celulita koriste se sledeći uvarci:

  • uvarak od 4 uštipa brezinih pupoljaka na šolju vode;
  • pet prstohvata lipe kuva se upola litra vode 10 minuta. Pije se po jedna šolja nekoliko puta u toku dana;
  • po dva prstohvata mirođije, pirevine i lipe kuva se u pola litra vode 10 minuta. Pije se nekoliko puta u toku dana.

Pored čajeva i uvaraka za detoksikaciju organizma preporučuje se ishrana bogata sledećim voćem i povrćem: crni luk, celer, cvekla, krastavac, kupus, kelj, praziluk, mirođija, peršun, jagoda.

Za spoljašnju upotrebu od biljaka se prave kreme, ulja, kupke i obloge.

KREMA protiv celulita pravi se od 10 kašičica alkoholature (mešavina svežeg soka biljke sa alkoholom) penjućeg bršljana, jedne kašičice esencije origana, 10 kašičica lanolina i 100 g vazelina.

ULJA se koriste za masažu delova tela napadnutih celulitom:

1) sitno iseckati 200 g svežeg lista bršljana i staviti u litar običnog ulja. Ostaviti da stoji 15 dana, s tim da se svakog dana promućka;

2) 20 kašičica artičokinog ulja pomeša se sa 5 kašičica čempresovog ulja;

3) 20g latica kamelije i 20g hrastove kore u prahu sipa se u šolju ključalog maslinovog ulja,poklopi i ostavi da stoji dve nedelje. Procedi se i jednom nedeljno nanosi na mesta sa celulitom. Masira se i ostavida deluje jedan sat. Posle toga se preporučuje tuširanje naizmenično hladnom i toplom vodom;

4) pomešajte 50 g sitno samlevene hrastove kore sa 200 g zagrejanog maslinovog ulja i time izmasirajte delove tela gde se javio celulit. Posle masaže tuširajte te delove hladnom pa zatim toplom vodom naizmenično i istrljajte sunđerom. Postupak ponavljajte deset dana uzastopce, a zatim nekoliko puta nedeljno.

Biljka od koje se prave najdelotvornije kupke i obloge je bršljan i to i penjući i niski. Bršljan može da se koristi na nekoliko načina:

  • izmvrljeno lišće koristi se za trljanje delova tela sa celulitom ili za oblog koji se drži nekoliko sati;
  • iseckano lišćebršljana pomešano slanenimbrašnom koristisekao topla obloga;
  • za masiranje celulita koristise i voda u kojojjeprethodno 24 sata odstojalo lišće bršljana.

U borbi protiv celulita koristi se i peršun:

  • u dve litre vode skuva se 300 g peršunovog lišća a kad se ohladi, tečnost se konsti za masažu delova tela napadnutih celulitom. U ovu tečnost potopi se gaza ili maramica i njome temeljno i dugo masira određeni deo tela. Nakon toga, navlažena tkanina ostavi se na koži preko cele noći.

Na isti način može se koristiti i hrastova kora. Za kupke se koriste i borove iglice, ruzmarin, metlika, peteljke od trešanja, rosopas (zmijsko mleko), zubača, iseckancrniluk, medunika. Svaka od ovih biljaka može se koristiti sama za sebe ili kombinovati sa drugima.

Vlažni oblozi se prave od mešavine bršljana i rosopasa (po pregršt od svake biljke na 1 litar vode).

Borba protiv celulita može da bude uspešna samo ako je uporna i dugotrajna. Za nju je potrebno mnogo vremena, strpljenja, pa i novca, ali su rezultati, i estetski i zdravstveni, vredni toga.


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *