Nega noktiju na rukama prirodnim putem

Redovnom i pravilnom negom ruku istovremeno se neguju i nokti. Zbog toga žene koje štite i neguju svoje ruke, ne moraju da im posvećuju mnogo Osnovu nege pažnje. Dovoljnoje da ih povremeno skraćuju, pravilno oblikujeteoblikuju i da, ukoliko koriste lak za nokte, vodite računa o njegovom kvalitetu i upotrebi. I ovde je, kao i u svakoj nezi, osnovna higijena, Zato treba voditi računa da se nokti posle svakog posla temeljno operu, ali ne četkom već mekim sunđerom.

Naročito treba izbegavati oštre sintetičke četke da se nokti ne bi odvojili od mesa. Time se ne samo povećava prostor u koji se zavlači prljavština, već i mogućnost infekcije. Ne treba zanemariti ni činjenicu da je ovakva povreda vrlo bolna.

Posebna nega, a ponekad i lečenje, potrebni su samo ženama koje imaju problema sa noktima.

To su najčešće pucanje i listanje noktiju, suva, oštećena ili inficirana kožica, uzdužne i poprečne brazde na noktima, bele mrlje i linije, kao i infekcija nokta. Uzroci ovim pojavama mogu biti neadekvatna i nepravilna nega. Većina ovih problema nestaje ako se ishrana obogati kalcijumom i vitaminima B, D, i E, a nokti pravilno neguju.

Pored toga, nokte koji se lome dobro je povremeno istrljati kriškom limuna, ili još bolje, mešavinom mlakog maslinovog ulja i soka od limuna (pola kašičice). To pojačava koren nokta. Međutim, ukoliko se i pored svega ovog za nekoliko nedelja stanje bitno ne poboljša, treba se obratiti lekaru.

Dužinu i oblik noktiju određuje način života više nego moda. Neke profesije i poslovi postavljaju ozbiljna ograničenja i u tom pogledu, kao i u pogledu korišćenja laka za nokte. Najbitnije je da svi nokti budu iste dužine, zdravi i negovani. Nokti ne smeju biti prekratki, odnosno kraći od vrha prsta,jer je njihova osnovna funkcija da štite osetljive vrhove prstiju. Većina današnjih žena odlučuje se za nokte koji su za neki milimetar duži od vrhova prstiju. Pri tome, izbor dužine noktiju zavisi od njihovog oblika, i kvaliteta, kao i profesije i ličnog stila svake žene. Nešto duži nokti pristaju samo malom broju žena koje imaju izuzetno lepe ruke i nokte. Suviše dugi nokti koji podsećaju na kandže, ne samo da nisu praktični, nego su i krajnje neprivlačni.

Duži nokti pristaju samo ženama koje imaju izuzetno lepe ruke i nokte.
Za skraćivanje i oblikovanje noktiju koriste se makazice i turpija. Mnogi smatraju da je za tu svrhu dovoljna samo turpija, ako se upotrebljava redovno, jednom nedeljno. Da bi se dobio ovalni oblik nokta treba ga turpijati u istom smeru, ili od strana ka sredini. Pri tome bi pokreti turpijom trebalo da budu kratki i ujednačeni. Kožicu pri dnu nokta treba samo nežno pritisnuti, po mogućstvu štapićem sa gumenim vrhom. Ukoliko se to ne učini, koža će ostati pričvršćena za nokat i pucati zbog njegovog rasta, odnosno stvoriće se zanoktice. Sa druge strane, isecanjem ove kože makazicama može se povrediti koren nokta ili izazvati infekcija.

Lakiranje noktiju ne spada u redovnu negu, mada, npr. bezbojni lak, ima prvenstveno zaštitnu funkciju. Lakovi u boji ne samo što ulepšavaju nokte i ruku, već zajedno sa šminkom, odećom, frizurom i nakitom utiču na celokupan izgled. Boja laka bira se prema obliku, dužini i kvalitetu noktiju. Za kratke nokte se, obično ne koristi lak u boji, već se oni samo poliraju ili premažu bezbojnim lakom. Noktima srednje dužine najbolje odgovaraju lakovi neupadljivih boja. Treba voditi računa da su lakovi svetlih boja, kao što je npr. boja slonovače, i sasvim tamni i svetlucavi lakovi upadljiviji od drugih i da će zato privući pažnju na eventualne nedostatke noktiju ili ruku.

Lak se nanosi sigurnim pokretima od korena ka vrhu. Pri tome treba voditi računa da na četkici ne bude suviše laka, da premaz ne bi bio neravnomeran ili sa grudvicama. To ne samo da ne izgleda lepo, nego će lak na noktima kraće trajati. Lak će najduže trajati i najbolje izgledati ako se nanese u tri tanka sloja. Praviloje da se svaki premaz dobro osuši pre nego što se nanese sledeći. Da bi lak što duže trajao može se koristiti i podloga za lak ili bezbojni lak koji se stavlja preko laka u boji. Sušenje ovako nanetog laka zahteva odredeno vreme koje se može znatno skratiti upotrebom spreja za sušenje noktiju. Njime se poprskaju sveže namazani nokti i sačeka određeno vreme, prema uputstvu. Lak na noktima će se brže osušiti i ako nokte umočite u hladnu vodu.

Pri mazanju noktiju treba voditi računa o njihovom obliku. Kratke i četvrtaste nokte treba mazati od dna do vrha, ostavljajući pritom slobodnu samo tanku liniju uz koren nokta. To će noktu omogućiti da diše, a neće ga vizuelno skratiti. Široke nokte treba mazati tako da sa svake strane ostane nenamazana uska uzdužna traka, zbog čega će nokti izgledati duži. Dugi i uski nokti mažu se tako što se lakom ne premazuje deo nokta u obliku polumeseca, pri samom korenu. Za neke nokte koji se savijaju treba koristiti učvršćivač i to samo na delu nokta koji prelazi vrh prsta.

Lak za nokte skida se parčetom vate namočenim u sredstvo za skidanje laka. Vata se zadrži na noktu izvesno vreme, a zatim se njome protrlja nokat. Nakon skidanja laka ruke treba dobro oprati kako bi se sa noktiju i okolne kože uklonili svi tragovi ovog sredstva. Iako se lak najlakše i najbrže skida čistim acetonom, mnogo je bolje upotrebljavati druga sredstva za skidanje laka koja sadrže i neke dodatke za negu noktiju. Međutim, čak ni njih ne treba koristiti više od jednom nedeljno.

Za negu noktiju može korisno poslužiti i sledećih nekoliko praktičnih saveta:

  • pre nego što započnete neki prljav posao, ako nemate rukavice, noktima zagrebite sapun za pranje;
  • turpija za nokte čisti se tako što se omota selotepom ili flasterom;
  • suv lak za nokte stavite u posudu s vrelom vodom i ostavite da vri 2-3minuta, ili u bočicu sipajte nekoliko kapi čistog alkohola, protresite i ostavite da stoji pola sata;
  • ako nemate sredstvo za skidanje laka, možete ga skinuti tako što ćete na nokat naneti sloj laka, sačekati 3 sekunde i protrljati komadom vate;
  • ako vam se nokti listaju, svake večeri držite ruke u vodi u kojojje rastvorena kuhinjska so. Posle toga namažite ih kremom.

Nakon skidanja laka ruke treba dobro oprati.


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *