Nega kože ruku prirodnim putem

Za najveći broj žena nega ruku počinje i završava se negom šake. Tačno je da ovom delu ruke treba posvetiti najveću pažnju, s obzirom da je stalno otkriven, pa prema tome i najugroženiji. Međutim, ni ostale delove ruke ne bi trebalo zanemarivati samo zato što nam nisu stalno pred očima.

Postupci za negu različitih delova ruke se razlikuju u zavisnosti od njihove građe i funkcije. Nega nadlaktica i podlaktica je, u većini slučajeva, jednostavna i svodi se na uobičajenu negu tela.

Problemi koji se najčešće javljaju na nadlaktici su gruba i rapava koža na spoljašnjem delu (tzv. „guščija koža”) i opušteni mišići. Najbolji način za uklanjanje guščije kože podrazumeva piling i masažu pre kupanja. Za piling se koriste kreme za piling ili smeša kuhinjske soli i mleka kojom se dobro istrlja koža. Za masažu se upotrebljava lufa rukavica ili traka i to i pre i u toku kupanja. Posle kupanja ova mesta bi, dok su još topla od kupanja, trebalo dobro namazati mlekom ili kremom za telo. Ovaj deo kože podložan je i stvaranju bubuljica, pa se preporučuju sunčanje i obloge od kvasca razmućenog u vodi nekoliko puta nedeljno. Nadlaktice su veoma sklone deformisanju koje izazivaju gojaznost, celulit i mlitavost mišića. Za očvršćavanje ovih mišića najbolje je plivanje i dizanje tereta.

Gruba i tamna koža na laktovima može da pokvari i najlepše ruke. Nažalost, ovo je vrlo česta pojava, naročito kod onih koji se oslanjaju na laktove. Zato prilikom svakog kupanja kožu na laktovima treba obavezno trljati lufa rukavicom, a posle kupanja namazati kremom. Za kožu laktova naročito je delotvoma uljna kupka jednom nedeljno. Za to se koristi maslinovo ili bademovo ulje, a može i njihova smeša, sa nekoliko kapi limuna. Ulje se malo zagreje i sipa u dve činijice u kojima se laktovi drže 15 minuta.

  • Kao sredstvo za piling laktova može se koristiti obična kuhinjska so.

Ako je koža laktova tamna, treba je svakodnevno masirati rasečenom polovinom limuna ili, jednostavno, držati laktove neko vreme u rasečenim polovinama limuna. Rezultati će se pokazati već posle nedelju dana.

Gruba i tamna koža na laktovima može da pokvari i najlepše ruke.

Grubi i ispucali laktovi mogu se svakodnevno mazati jednim od sledećih preparata:

  • ekstraktom dobijenim od peteljki nevena (peteljke nevena potopljene u vodu) pomešanim sa 2 kašike ružine vode i glicerina;
  • mešavinom soka od limuna i glicerina;
  • mešavinom soka od limuna i bademovog ulja;
  • mešavinom bademovog ulja i ruzmarina.

Šake su, pored lica, deo tela kojije najizloženiji pogledima. Međutim, za razliku od lica na koje utiču samo klimatski faktori i zagađenje okoline, ruke su, pored toga, podvrgnute raznim štetnim hemijskim i mehaničkim uticajima. Veliki broj kućnih poslova, pa i održavanje lične higijene i nega, zahtevaju da ruke svakodnevno budu dugo u vodi. Preterano topla voda uništava zaštitni omotač kože, kao i njen površinski sloj, dok isuviše hladna voda lzaziva smetnje u cirkulaciji i dovodi do ispucalosti i hrapavosti kože. Štetan uticaj vode pojačavaju deterdženti, sapuni i šamponi koji se koriste pri svakom pranju. Svi ovi faktori dovode do promena u površinskom sloju kože, smanjuju lučenje lojnih žlezda i izazivaju oštećenja zbog čega koža postaje podložnija kožnim bolestima. Stetno dejstvo ovih i drugih hemijskih sredstava koja se koriste u kući i mehanička oštećenja do kojih najčešće dolazi pri obavljanju fizičkih poslova u kući, bašti ili na radnom mestu, doprinose prevremenom starenju kože ruku. Pored ovoga, treba znati i to da koža ruku i onako najbrze stari ida se cak ni uz pomoc estetske hirurgije jednom naborana koža ruku ne može zategnuti. Jedino pravovremena zaštita i svakodnevna nega mogu sprečiti prevremeno starenje i omogućiti da ruka što duže zadrži lep izgled.

Najbolja zaštita ruku je nošenje rukavica i to ne samo napolju kada je hladno ili pada sneg, već i pri obavljanju svih poslova koji na bilo koji način mogu da oštete kožu. Za pranje sudova i rublja trebalo bi koristiti gumene rukavice. Ovakve rukavice su neophodne i za obavljanje svih drugih poslova pri kojima se koriste jaka hemijska sredstva. Zaštita ruku finim gumenim rukavicama preporučuje se i za čišćenje voća i povrća koje boji kožu ili ima neprijatan miris koji se dugo zadržava na koži. Za zaštitu ruku pri obavljanju grubih poslova, kao i radu u bašti, koriste se jake zaštitne rukavice od kože. U nekim slučajevima za zaštitu ruku mogu se koristiti i pamučne rukavice.

Žene koje iz bilo kog razloga ne nose rukavice, ili im one smetaju pri obavljanju nekih poslova, trebalo bi da svoje ruke zaštite bar slojem specijalne kreme.

S obzirom na funkciju ruku neobično je važno održavanje higijene. Ruke treba prati u mlakoj vodi odgovarajućim, ne mnogo alkalnim sapunom. Najbolji su blagi lanolinski ili sapuni sa maslinovim uljem, ili, još bolje, tečni. Posle pranja ruke treba obavezno dobro osušiti, naročito između prstiju. Na čiste i osušene ruke nanose se, utrljavanjem, kreme za zaštitu ruku, kreme za negu ruku i losioni. Ruke se moraju namazati nekim od ovih sredstava posle svakog pranja. Zato se preporučuje da se po jedna bočica losiona ili tuba kreme za ruke drže i u kuhinji i u kupatilu na lavabou, a i na radnom mestu. Pored ovakve redovne nege, rukama će koristiti i ostatak krema za regeneraciju, ili maske za lice, bez obzira da li se radi o nekom od proizvoda kozmetičke industrije ili preparatu koji ste sami pripremili. Takvi preparati sačinjeni su uglavnom od prirodnih sastojaka i priručnih materijala i mogu se pripremiti i specijalno za negu ruku. Mnogi od njih npr. limun, mekinje i dr. koriste se za tu svrhu u onom obliku u kome se i inače upotrebljavajuu domaćinstvu, dok se drugi mešaju i kombinuju da bi se nepravili razni losioni, mleka i kreme za negu kože ruku.

Limun izbeljuje, dezinfikuje i jača kožu i čini je glatkijom i elastičnijom. Njime se, takođe, sa ruku uklanjaju jaki i neprijatni mirisi, kao što su npr. miris crnog luka ili ribe. Zbog ovakvih osobina limun se često koristi za negu ruku i to na više načina. Ostatkom limuna mogu se istrljati. ruke nakon pranja, ili se limunov sok koristi za pripremanje domaćih losiona i krema:

Najefikasnije sredstvo za negu ruku je limun.

  • u jednu šolju vrele vode potopi se i 10 minuta drži 3 prstohvata CRNOG SLEZA. Zatim se procedenoj tečnosti doda sok od dva limuna. Ovim losionom treba masirati ruke više puta u toku dana;
  • sok od četiri LIMUNA pomeša se sa 2 kašike ružine vode i 2 kašike glicerina. Ovom smešom ruke se premazuju posle svakog pranja da bi postale belje i mekše;
  • u šolju zagrejanog MLEKA u kome je rastvorena kašičica MEDA doda se sok od pola limuna. Ovim losionom se ruke mažu što češće;
  • pomešati po 1/3 vodice od lavande, glicerina i soka od limura, a zatim utrljati u kožu i ostaviti da upije 30 minuta.
  • mešavini GLICERINA i soka od limuna doda se nekoliko kapi kolonjske vode. Ovim losionom treba mazati ruke naročito posle grubih poslova u domaćinstvu ili posle izlaganja ruku hladnoći.

Vrlo efikasna sredstva za neku ruku mogu se napraviti na bazi maslinovog ili bademovog ulja:

  • šaku grubo mlevenog KUKURUZA pomešajte sa tri kašike maslinovog ulja i time mažite ruke svako veče pre spavanja.
  • zagrejte šolju MASLINOVOG ULJA i dodajte nekoliko kapi limunovog soka. Držite ruke u kupki sve dok se ulje ne ohladi. Ulje se može koristiti i više puta. Ova kupka je naročito dobra za ispucale šake;
  • izmešajte BADEMOVO ULJE I SOK OD POMORANDŽE u jednakim delovima i time mažite ispucalu kožu na rukama.
  • zagrejte 10 g MEDA u toploj vodi i pomešajte sa 25 g bademovog ulja. Tome dodajte jedno žumance u koje je umešano 10 g maslinovog ulja i 2 kapi parfema. Krem pre upotrebe treba držati u frižideru u dobro zatvorenoj posudi, nedelju dana. Ruke se namažu kremom, a zatim se navuku rukavice i ostavi da koža upija kremu preko noći.
  • pomešajte jednu veliku kašiku LANOLINA, jednu kašičicu umućenog žumanceta, jednu kašičicu bademovog ulja inekoliko kapi soka od limuna. Dobijenu smešu koristite kao oblogu za ruke.

Veoma delotvorne maske za ruke mogu se napraviti i od krompira:

  • vreli skuvan KROMPIR izgnječite, dodajte mu kašičicu bademovog ulja i time premažite ruke. Operite ih tek kada se krompir potpuno ohladi;
  • maska od rendanog KROMPIRA, prethodno natopljenog u mleku, koristi se za izbeljivanje ruku.

Za grubu kožu na rukama preporučuje se jednostavna maska od jabuka:

  • ruke čvrsto istrljajte polovinom JABUKE, ostavite da deluje 5 minuta, a zatim dobro isperite.

Lekovito i mirišljavo bilje se, takođe, koristi za spravljanje nekih preparata za negu ruku.

  • LOSION OD KAMILICE: najpre se pripremi čaj od kamilice tako što se 3 kašike cveta od kamilice preliju sa pola litra ključale vode i čaj posle deset minuta procedi. U drugoj posudise dobro izmeša kašičica meda sa 20g glicerina. Ova smeša se sipa u čaj od kamilice i dobro promućka.
  • BILJNA KUPKA: u litar ključale vode stavitepo nekoliko listova lovora, oraha, i celera i dva isitnjena lešnika. Kad se prohladi držite ruke u kupki 5 minuta i pri tome ih lagano masirajte, a zatim kožu namažite hranljivom kremom.

Losione treba koristiti što češće a, po mogućstvu, posle svakog pranja. Losioni su vrlo pogodni za upotrebu u toku ili između dva posla jer ih koža brzo upija.
Samo losioni nisu negu ruku, pa ih treba kombinovati sa hranljivim dovoijni za negu kremama.

Sami losioni, međutim, nisu dovoljni za negu koze ruku.

Kupke, naročito uljne, obloge i pakovanja trebalo bi koristiti jednom nedeljno, a ako je koža ruku oštećena ili zapuštena, onda i svako veče.

Ruke su, naročito zbog česte izloženosti hladnoći, podložne poremećaju cirkulacije. Zato je njima masaža potrebnija nego drugim delovima tela.
Ruke se mogu masirati suvom ili mokrom rukavicom ili četkom i to uvek od vrhova prstiju prema korenu šake, s obe strane. Pri utrljavanju kreme, ruke se masiraju kružnim pokretima od vrhova prstiju ka korenu šake, uključujući i dlanove. Ovakvom masažom, pored poboljšanja cirkulacije, postiže se i dublje prodiranje hranljive kreme u kožu.

Za razgibavanje zglobova šake postoji više jednostavnih vežbi koje se mogu raditi u svakoj zgodnoj prilici:

  • dobujte prstima po stolu kao da svirate klavir;
  • stavite dlan na sto i čvrsto priljubite ispružene prste jedan uz drugi, a zatim ih raširite što više možete;
  • naizmenično širite i skupljajte prste u pesnicu;
  • okrećite šake u zglobu prvo u smeru kretanja kazaljke na satu, a zatim u suprotnom smeru i to po 10 puta.

Deterdženti često izazivaju osip na koži ruku.

Koža dlanova nema lojnih, ali ima veliki broj znojnih žlezda, koje se naročito aktiviraju pri uzbudenju. Ako to postane svakodnevna pojava, treba se obratiti lekaru koji će utvrditi uzrok i ođrediti lečenje. U međuvremenu, ili u blažim slučajevima, pomoći će tople kupke, svakodnevno mazanje dlanova alkoholnim rastvorom kamfora, puderom ili smešom talka i sode bikarbone. I obloge od čaja žalfije smanjiće znojenje dlanova. Ipak, najvažnije je održavanje besprekome higijene mku.

Ruke svakodnevno dolaze u kontakt saraznim hemijskim sredstvima (deterdženti, sapuni, šamponi, insekticidi, pesticidi, veštačka đubriva itd.). Ova sredstva mogu na koži mku da izazovu osip, tzv. kontaktni dermatitis. U današnje vreme ovi dermatitisi su najčešće prouzrokovani deterdžentima koji postaju sve jači, jer im proizvođači,stalno poboljšavaju moć pranja dodajući im razne aktivne supstance. U većini slučajeva osip će nestati sa prestankom upotrebe sredstva koje ga je izazvalo. Međutim, ako je uzrok osipa na mkama nepoznat, iliakose dermatitisponavlja, neophodnajepomoć lekara.

I, konačno, trebalo bi znati kako se sa  mogu ukloniti neprijatni mirisi ili fleke, koji su česta posledica obavljanja kućnih  svakodnevnih poslova:

  • TRAGOVE VOĆA na rukama treba istrljati rasečenim limunom, sirćetom ili svežim krompirom. Ako to ne pomogne, upotrebljava se smeša štirka i glicerina;
  • TRAGOVlJAGODA skidaju se sprstiju razblaženim hidrogenom, dokse mrlje od MASTILA uklanjaju trljanjem rasečenim paradajzom;
  • jako ZAPRLJANE ruke namažu se vazelinom i posle pet minuta isperu. Umesto ovoga može se koristiti smeša nekog biljnog ulja i malo šećera, kojom se ruke dobro istrljaju, a zatim operu;
  • NEPRIJATAN MIRIS s ruku otklanja se limunom, sirćetom, solju ili talogom crne kafe;
  • prstipožuteli od DUVANA čiste se hidrogenom ili limunovim sokom sa nekoliko kapi sredstva za čišćenje sanitarija;
  • tragovi BOJE ZA KOSU se najbolje skidaju sa ruku meša vinom parafina i terpentina ili terpentina i lanenog ulja


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *