Recepti i saveti za negu tela

Pored pranja, koje predstavlja osnov nege tela, nega tela podrazumeva i niz drugih postupaka koji se primenjuju ne samo za vreme kupanja nego i pre i posle njega.

Da bi se odstranile izumrle ćelije kože, razna zadebljanja i nečistoće, pre kupanja se telo istrlja suvom rukavicom od lufe, konoplje ili sisala, ili čvrstom četkom od prirodne dlake. Mesta na kojima su zadebljanja izraženija treba istrljati kremom za piling ili kašom od mleka i kuhinjske soli. Preporučuje se da se povremeno celo telo pre kupanja istrlja solju nanetom na rukavicu za kupanje.

  • Upotreba neodgovarajućih sredstava za kupanje dovodi do raznih poremećaja kože.
  • Ulja dodata vodi za kupanje sprečavaju preterano isušivanje kože.

Ovakvu blagu masažu tela treba nastaviti i za vreme kupanja, frotirskom rukavicom kojom se sapunja telo, a zatim i lufa rukavicom ili četkom. Prilikom kupanja u kadi vodi se mogu dodati razna ulja i druga sredstva koja omekšavaju vodu i sprečavaju preterano isušivanje kože. Sličan efekat postiže se i ako se pre ulaska u kadu telo namaže nekim uljem (ulje za bebe, maslinovo i dr.). U tom slučaju telo treba istrljati rukavicom za kupanje tek 5 minuta posle ulaska u vodu.

Masaža tela nastavlja se i posle kupanja radi boljeg utrljavanja sredstava za negu tela. Ta sredstva se prave u obliku losiona, mleka, emulzija, krema i ulja. Ona sadrže hranljive i stimulativne sastojke kao što su vitamini, biljni ekstrakti, ekstrakt placente, kolagen, elastin i dr. koji koži daju vlažnost, elastičnost i mekoću.

Pored ovih proizvoda za negu tela mogu se koristiti i neki preparati koji se na jednostavan način mogu pripremiti kod kuće.

RECEPTI I SAVETl ZA NEGU TELA

Pre kupanja telo se može istrljati tečnim parafinom (parafin iz apoteke, a ne parafin za grejanje), naročito ako je koža suva ili starija.

Jedna velika kašika ružine vode izmeša se sa dve kašike glicerina i ostavi na koži preko noči, ili nekoliko časova preko dana ukoliko je to moguće. Ispere se mlakom ili hladnom vodom. Ovaj se postupak preporučuje za suvu kožu.

Sok izgnječene mesnate biljke čuvarkuće koristi se za mazanje kože jer podstiče obnavljanje ćelija kože.

Pakovanje za celo telo pravi se od umućenog žumanceta kome se doda jedna kašičica limunovog soka. U to se umeša 5 kašika pšeničnih klica, 2 kašike ulja od avokada i 2 kašike bademovog ulja. Smeša ulja se pažljivo sjedini sa žumancetom i na kraju se doda jedna kašičica jabukovog sirćeta. Ovom smešom namaže se celo telo (ali ne i lice). Nakon toga treba se umotati u laneni čaršav, leći u krevet i ostaviti da pakovanje deluje do jutra.

Samo nekoliko minuta drži se pakovanje od 2 kašike pirinčanog rašna dobro umućenog sa 4 kašike mleka. Pakovanje se koristi za celo telo i ispira toplom vodom.

Maslinovo ulje i limunov sok preporučuju se za mazanje celog tela posle kupanja.



Posted

in

by

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *