Nega kože dekoltea

Dekolte je izložen pogledima, uglavnom leti kada se nose haljine sa dubljim izrezima i kupaći kostimi, pa zato veliki broj žena počinje sa njegovom negom tek početkom letnje sezone. Međutim, nežnu kožu ovog đela tela treba redovno i brižljivo negovati cele godine.

Dekolte, kao i vrat, treba temeljno čistiti, ali ne sapunima ili drugim sredstvima koja isušuju kožu. Za tu svrhu najbolje je koristiti mleko za čišćenje lica koje se u kožu utrljava blagim pokretima ili mekom četkicom čime se, istovremeno, poboljšava cirkulacija. Pre tuširanja kožu na dekolteu treba istrljati lufa rukavicom ili četkom, blagim kružnim pokretima. Time se uklanja i sloj izumrlih ćelija kože. Ovakva masaža nastavlja se i za vreme tuširanja. Posle toga, koža se namaže specijalnom kremom koja regeneriše kožu i povećava njenu elastičnost. Umesto ovih specijalnih krema za vrat i dekolte, mogu se koristiti i hidratantne i hranljive kreme za lice.

Na dekolte se mogu stavljati i maske i pakovanja. Maske koje zatežu kožu dekoltea mogu se, na primer, napraviti na sledeći način:

  • Jedna supena kašika soka od ŠARGAREPE pomeša se sa jednom kašičicom soka od limuna. U ovo se lagano umeša sneg od jednog belanceta i dobijena smeša nanese na vrat i dekolte i drži dok se nestegne. Skida se pažljivo toplom vodom;
  • šest izgnječenih JAGODA pomeša se sa penom od jednog belanceta, a zatim se ostavi da deluje na koži dekoltea 30 minuta. Skida se toplom vodom.

Posebnu pažnju nezi kože dekoltea treba posvetiti u letnjem periodu. S obzirom da je većim delom godine prekrivena i zaštićena od spoljnih uticaja, ova koža, koja je i inače veoma osetljiva, može lako da izgori pri prvom izlaganju suncu. Sunce, takođe, može izazvati pojavu fleka, i uticati na prevremeno starenje kože. To potvrđuje i činjenica da se kod žena koje se preterano sunčaju bore na ovom delu tela javljaju brže nego kod drugih. Zbog svega toga kožu dekoltea pre izlaska na sunce treba namazati nekom zaštitnom kremom.

Uz ovakvu negu koža na dekolteu će biti glatka i imati lep izged. Dekoltovana haljina zahteva savršenu kožu, pa je zato bolje da se odreknete izreza ako na koži imate ožiljke, fleke ili prištiće.



Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *