August 2013
M T W T F S S
« Jul   Oct »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Nepravilno razvijen ženski polni organ

0

Više puta je već rečeno da nepravilno razvijeni polni organi mogu biti uzrok raznim teškoćama. Najčešće se susreću:

SLABO RAZVIJENI POLNI ORGANI

Nastaju sa opštim slabim telesnim razvitkom (infantilizam), obično kao posledica nedovoljne i nepravilne ishrane i nege, i teškog telesnog rada u detinjstvu i pubertetu. Menstruacija obično dolazi kasnije, tek oko 18. do 20. godine, u neredovnim razmacima, sa slabim krvarenjem i jakim bolovima. Devojčica je zakržljala, malog rasta, sa nerazvijenim kosturom i opšte suženom karlicom, mlitavim mišićima.

Lečenje infantilizma treba početi što ranije. Čim se primeti da devojčica i posle 16. godine ne pokazuje znake polnog dozrevanja, treba odmah potražiti lekara i preduzeti lečenje. Dobra i pravilna ishrana i higijenski način života, kao i umeren rad, svež vazduh, čistoća, odgovarajuće telesne vežbe, doprineće mnogo da se popravi opšte stanje i omogući pravilno razvijanje. Više puta promena mesta, tj. boravak na moru ili planinama, izaziva nagli preokret kod devojčice i stanje se popravlja.

NEPRAVILNOSTI NA POLNIM ORGANIMA

Mnogobrojne su: dvostruka materica i usmina (vagina), prečagom nadvoje podeljena materica i usmina, potpuni nedostatak usmine, zarastao devičanski zalistak (himen) u kojemu nema otvora itd.

Mnoge od ovih nepravilnosti ne prave ženi nikakve smetnje u polnom životu, ali mogu biti uzrok neplodnosti, pobačaju ili vanmateričnoj trudnoći.

Pomenućemo samo opasnosti koje mogu nastati kad je zarasla usmina ili kad je zarastao himen. Ako su unutrašnji polni organi (jajnici i materica) pravilno razvijeni, sa pojavom prve menstruacije nastaju veoma ozbiljne teškoće: krv ne može da otiče iz usmine, nego se nakuplja u usmini i materici. Ako se to ponavlja nekoliko meseci, zgrušana krv zastaje i u jajovodima, izazivajući jake grčeve, osetljiv gornji trbuh, nadražaj na povraćanje.

Na ovakve nepravilnosti može se posumnjati ako se kod devojčice u pubertetu primete svi znaci kao kod menstruacije (slabi bolovi u donjem trbuhu, glavobolje, razdraženost itd.), međutim krvarenje se pe pojavljuje. Isti znaci se pojavljuju u redovnim mesečnim razmacima.

U ovakvim slučajevima ― koji su veoma retki ― potrebna je manja operacija kojom se napravi otvor u usmini ili samo na himenu.

Zbog toga se treba što pre obratiti lekaru.

Share.

About Author

Leave A Reply