Oporavak zene nakon porodjaja

Oporavak žene posle porodjaja

Oporavak žene posle porodjaja obično traje 6 do 8 nedelja. Za to vreme u ženi se događaju promene suprotne onima u trudnoći i porođaju: dok su se u trudnoći polni organi povećavali, rasli, i čitav organizam radio u pojačanoj meri, pa su se zatim za vreme porođaja materica i ostali delovi porođajnog kanala širili da bi se uz veliki napor svih snaga dete rodilo, dotle sada, u babinjama, polni organi treba da se smanje, da se žena oporavi od svih napora, i da zarastu sve manje i veće ozlede koje su nastale tokom porođaja. Pored toga, u procesu oporavka treba još da se uspostavi lučenje mleka u dojkama, jer je to najbolja hrana za novorođeno dete. Dojke su, dakle, jedini organi koji u babinjama treba da pojačaju svoje delovanje.

Vraćanje polnih organa u stanje pre trudnoće događa se postepeno. Odmah posle porođaja materica je meka, pokretljiva, veličine detinje glave, a u svojoj šupljini je jedna otvorena rana. Usmina (vagina) je razvučena, proširena; na njenoj sluzokoži nalaze se manje ili veće ozlede, koje su nastale usled rastezanja ili dugotrajnog pritiska detinje glave. Otvor u usmini jako je proširen, jer velike i male polne usne ne pokrivaju ulaz u usminu, a međica je razvučena, meka i mnogo niža. Vrlo često se na ulazu u usminu, na velikim i malim usnama, a naročito na međici, nalaze manji i veći rascepi. Ako su ovi rascepi veći od 1 cm, najbolje je da se zašiju. U protivnom otvor rodnice ostaje proširen, a niska i oštećena međica nije dovoljno čvrsto dno za unutrašnje polne organe.

Iz dana u dan materica se smanjuje, tako da se 10 do 12 dana posle porođaja više ne može napipati na trbuhu. Stezanje i smanjivanje materice  više puta se oseća kao jače ili slabije bolove (griža). Naročito se to primeđuje kod višerotki, posle višeplodne trudnoće (dvojci, trojci), ili posle rođenja krupnog deteta, dakle u onim slučajevima kada je materica bila jako proširena u trudnoći. Prvorotke obično osete veoma slabe, ili ne osete nikakve bolove.

Poznato je da svaka rana, dok ne zaraste, luči propalo i nepotrebno tkivo sa svoje ozleđene površine. Tako se i iz materice i ostalih polnih organa primećuje za sve vreme oporavka lučenje, koje se zove pranje ili lohija. Prva dva-tri dana izlučivanje je krvavo, druga 3 do 4 dana je prljavotamne boje, a od 7 ili 8 dana postaje bleđe, kao gnojavo; tek 6 do 8 nedelja posle porođaja ovo izlučivanje sasvim prestaje.

Trbuh nakon porodjaja je prvih dana vrlo mek a trbušni mišići i koža rastegnuti i naborani. Više puta mišići oko pupka su razmaknuti i u trbušnom zidu pipa se jedno udubljenje. Ako se ne obrati pažnja na negu, na tome mestu može da nastane pupčana kila. Pošto su i mišići na međici rastegnuti, katkad i oštećeni, to se i trbušni organi, pošto nemaju čvrstog oslonca, malo pomere sa svog položaja, što ženi može kasnije stvoriti velike teškoće (spušten stomak i creva,bolovi u krstima).

Prvih dana posle porođaja  teško ili nikako ne može da mokri, i obično prva 2 do 3 dana nema stolice. To je posledica mlitavosti mokraćnih cevi i creva, a naročito debelog (pravog) creva, na koje je detinja glava pritiskivala za vreme porođaja.

Opšte stanje posle porodjaja  je dobro. Odmah posle porođaja ona je obično umorna, željna sna i često žedna. Više puta uhvati je groznica i posle toga vrućina, ali to brzo prođe. Prvih dana po porođaju obično nema apetita. Već posle prvog sna i odmora oseća se jača i vedrija, a 2 do 3 dana posle porođaja vraća joj se apetit, stolica je redovna, a mokrenje više ne stvara nikakve teškoće.


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *