Postupak za čišćenje i negu lica prirodnim sredstvima

Nega lica počinje čišćenjem. Svrha čišćenja je da se sa površine lica ukloni sloj nataložene nečistoće, zajedno sa ostacima šminke, viškom masnoće i bakterijama. Za čišćenje se najčešće koriste sapun i voda. Zato je potrebno da sapun bude blag i odabran prema tipu kože kao i da se posle njegove upotrebe lice dobroispere nehlorisanom, mlakom vodom.

Za čišćenje lica koriste se i druga sredstva kao što su mleko, emulzija, pena, žele, krema, ulje i dr. u zavisnosti od tipa kože i vrste šminke. Ulja se naročito koriste za skidanje teške, pozorišne šminke i za čišćenje izrazito osetljive kože. Posebnu grupu čine sredstva za skidanje šminke otpome na vodu.

Ovakva šminka čvrsto prijanja za kožu lica i trepavice, pa se ne može skinuti običnim sredstvima za čišćenje koja će, u tom slučaju, samo iritirati oči.

Sredstva za čišćenje ne treba nanositi četkicom na inficiranu kožu.

Sredstva za čišćenje lica nanose se na lice i zatim kružnim pokretima vrhovima prstiju ili mekanom četkicom utrljavaju u kožu. Četkica se ne upotrebljava kada je koža inficirana da se infekcija ne bi širila. Zatim se komadićima vate, ili mekim papirnim maramicma, ova sredstva skidaju simetričnim pokretima koji prate konture lica odozgo na dole. Najbolje je početi od sredine čela i pri tome često menjati komadiče vate ili maramice.

Posle umivanja vodom, tragovi krečnjaka na licu uklanjaju se losionom.

Ukoliko se koristi sredstvo za čišćenje koje se lako skiđa vodom, preporučuje se da se nakon njegove upotrebe lice ispljuska prvo mlakom, pa zatim hladnom vodom, čime se istovremeno podstiče i cirkulacija krvi. Lice se suši ubrusom, ali se ne trlja već samo blago pritiska. Nakon toga se koristi neki losion da bi se uklonio krečnjak iz vode koji štetno deluje na kožu. Ako ,se za čišćenje koriste sredstva na bazi ulja, višak masnoće i nečistoće se ne uklanja vodom, već losionom.

Ostaci mleka za čišćenje i drugih nečistoća takođe se uklanjaju losionom.

Posle čišćenja lica i skidanja šminke nekim pomenutim sredstvom koriste se losioni. Njima se odstranjuju ostaci mleka za čišćenje i ostaci masnoće i sitne čestice prašine i čađi koje se u toku dana nataložile na licu, a nisu mogle da se skinu uobičajenim sredstvom. Losion se nanosi na kožu lica i vrata pomoću tampona vate. Njime se briše čitava površina i postupak ponavlja sve dotle dok vata ne ostane potpuno čista.

Sredstva za čišćenje lica mogu se napraviti i kod kuće od sastojaka kćji se nabavljaju u običnim ili biljnim apotekama, ili prodavnicama prehrćimbenih proizvoda. Pošto ova sredstva ne sadrže konzervanse, treba ih čuvati na hladnom i brzo utrošiti.

ZA MASNU I NEČISTU KOŽU moze se koristiti mleko koje se pravi od 3 kašike mleka u koje se umesaju 3 kasike soka od limuna.’Tečnost se čuva u frižideru i potrebno je dobro promućkati pre upotrebe.

ZA OSETLJIVU KOŽU može se upotrbiti ulje kojese pravi tako što se3 kašike mleka u prahu razmute u šolji zagrejane ružine vodice. U to se umešaju 4 kašike bademovog ulja i kašika meda i na kraju sve se dobro promućka. Ovo ulje se, takođe, čuva u frižideru.

ZA NORMALNU I KOMBINOVANU KOŽU pravi se krema od šolje toplog mleka i 8 kašika pšeničnih klica koje semešaju sve doksene dobije ujednačena masa. Krema sa koristi odmah čim se napravi njome naročito pažljivo istrlja predeo čela, brade i nosa. Nakon toga lice treba dobro isprati mlakom vodom.

ZA SUVU KOŽU pravi se krema od žumanca i maslinovog ulja. Žumance treba dobro umutiti sa kašikom jabukovog sirćeta i pola kašičice šećera. Uz neprestano mešanje postepeno se dodaje 8 kašika maslinovog ulja. Dobijena krema se sipa u teglicu, dobro zatvori i čuva u frižideru. Posle upotrebe lice treba isprati mlakom vodom.


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *