PEGE NA KOŽI: Od sunca, od rodjenja, staračke fleke i trudničke pege

Pege koje se javljaju u detinjstvu ranoj mladosti najkarakterističnije su za tip kože koji imaju prirodno crvenokosi ljudi. Njihova koža sadrži grupe ćelija sa većom količinom tamnog pigmenta koji se zove melanin. Pege koje se usled toga javljaju blede zimi kada je koža manje izložena suncu, a postaju izraženije u proleće i leto. Mogu se ukloniti blagim hemijskim pilingom, ali će se ponovo javiti na suncu, Zato oni koji ovakve pege ne smatraju privlačnim moraju voditi računa da svoju kožu neguju zaštitnim kremama sa filterom, i to naročito u proleće i leto.

Tamne fleke mogu se javiti i na koži dvadesetogodišnjaka zbog preteranog izlaganja suncu i veoma ih je teško odstraniti. Male braonkaste fleke koje se u kasnijim godinama javljaju po licu i rukama su normalna posledica starenja kože. I one sunčanjem postaju izrazitije, pa je zaštita kože specijalnim kremama sa filterom isto tako neophodna, kao i kod mladalačkih pega. Iako je pojava ovakvih fleka u zrelim godinama potpvmo normalna, u tom dobu fleke mogu nastati i zbog nekih bolesti kože ili unutrašnjih poremećaja u organizmu, pa je, stoga, ipak potrebno da se vodi računa o svim pigmentskim pojavama. U slučaju da su one izraženije bilo po boji ili veličini, potrebno je zatražiti savet lekara dermatologa, koji jedini može da utvrdi pravi uzrok ovakvih promena. Isto tako, bez saveta lekara ne bi trebalo koristiti ni razna hemijska sredstva, npr. na bazi žive, salola itd. koja se mogu naći u prodaji. Umesto njih, bolje je upotrebljavati biljne preparate kao što su losion od peršuna, mleko od rena i maslačak.

Za sprečavanje pojave pega i staračkih fleka kožu treba pre izlaska na sunce zaštititi specijalnom kremom sa filterom.

Losion od peršuna pravi se od 50 g .svežih listova peršuna. Lišćese prelije s pola litra ključale vode i osta vi da odstoji 5do 10 minuta. Nakon toga se procedii, dok je tečnost još mlaka, nanosi na lice komadićem vate. Ovaj losion trebalo bi upotrebljavati svakodnevno.

Pola litra mleka se stavi da se kuva i u njega doda 100 g. sitno seckanog rena. Prokuva se i ohladi, a zatim procedi. Oblogu od ovog mleka trebalo bi stavljati svako veče i držati preko cele noći Lice se sledećeg jutra opere mlakom vodom.

Za uklanjanje pega može se koristiti i svež sok od mslačka koji se istovremeno koristi i za uklanjanje crvenih mrlja sa lica.

Posebna vrsta pigmentskih promena su trudničke pege koje se obično same od sebe povlače posle porođaja. Ipak, da bi se izbegla njihova pojava trebalo bi voditi računa da lice u tom periodu ne bude preterano izloženo suncu. Ukoliko ovakve fleke ostanu i posle porođaja, treba se posavetovati sa lekarom koji će preporučiti odgovarajuće sredstvo za izbeljivanje.

Mnogi ljudi u ovakve promene svrstavaju i mladeže koji, u nekim slučajevima, mogu izgledati kao obične tamne mrlje, jedva uzdignute iznad površine kože. Međutim, oni se često javljaju i u obliku izraženijih ispupčenja, ponekad i sa jednom ili više dlaka koje iz njih rastu. U većini slučajeva su bezopasni, ali ih ne treba ni na koji način iritirati (skidati, čupati dlake iz njih i sl.). Štaviše, ukoliko primetite da je neki mladež promenio boju ili veličinu, ili da je počeo da krvari, neophodno je da se odmah posavetujete sa lekarom.


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *