Šta treba znati pre pocetka dijete

Gojaznost i visak kiiograma ne znače uvek isto.

Gojaznost nije samo estetski, već i veliki medicinski problem. Ona može biti uzrok, a kasnije i neposredan povod, mnogih bolesti (srčana obolenja, ciroza jetre, arterioskleroza, povišen krvni pritisak, šećema bolest, bolest žučnog mehura itd). Gojaznost se uspešno može smanjiti određenim režimom ishrane. Danas novine i časopisipreporučuju gojaznima veliki broj dijeta.

U pogledu sastava dijete mogu biti hipokalorične (sadrže veoma malu količinu kalorija), hiperproteinske (na bazi unošenja namimica bogatih proteinima, pre svega mesa), jednolične (na bazi samo jedne vrste hrane koja se jede u neograničenim količinama), raznovrsne (na bazi različitih namimica koje se ne jedu istovremeno), zatim šok dijete kojima se za nekoliko dana izgubi 2-3 kilograma i druge. Pri izboru dijete treba biti vrlo obazriv, jer nestručno i jednostrano sastavljena dijeta može narušiti zdravlje. Zbog toga se preporučuje da se prethodno konsultuje lekar. Hronični bolesnici koji drže dijetu za mršavljenje moraju biti pod stalnom lekarskom kontrolom.

Pogresna izabrana dijeta moze da ugrozi zdravlje

Naročito štetne za zdravlje mogu biti brze i drastične, tzv. ,,šok” dijete. Osim toga, njihovje rezultat kratkotrajan, pa se izgubljeni kilogrami brzo vraćaju. Zbog toga se preporučuju spore i uravnotežene dijete kojima se težina smanjuje postupno za 2-3 kilograma mesečno. (Samo vrlo gojazne osobe mogu mršaviti 5-7 kilograma mesečno.) Ovakvim dijetama se postupno menjaju navike u ishrani, pa je i učinak trajan.

Međutim, svako može da smrša i bez neke posebne dijete, a takođe i bez opasnosti po zdravlje, ako se bude pridržavao sledećih saveta:

– smanjite ukupnu dnevnu količinu hrane koju uzimate;
– smanjite dnevnu kolicinu energetskih supstanci (masti i šećera), a uzimajte dovoljne količine belančevina, minerala, vitamina i naravno, vode. To znači da ishrana treba da bude bogata sirovim voćem i povrćem, nemasnim mesom i ribom. Meso se jede kuvano lli pečeno na roštilju, bez preliva i sosova. Povrće treba da bude sirovo u obliku salate, sa što manje ulja, ili malo kuvano bez zaprške;
– odrecite se alkoholnih pića, slatkiša, jakih začina, mesnih preradevina i pušenja;
– uzimajte obroke redovnoi u isto vreme. Glad između obroka utolite svežim vocem ili povrćem;
– sve obroke jedite polako i dobro žvaćite:
– pijte dosta vode, a preporučuju se i nezaslađeni prirodni voćni sokovi;
– pojačajte fizićku aktivnost (gimnastika, pešačenje, sport što više boravite na svežem vazduhu

Svaka dijeta zahteva upornost i samodiscipiinu

Mnoge žene sa viškom kilograma, iako svesne da bi primenom neke dijete postale ne samo vitke, već i zdravije, lepše i zadovoljnije, teško se odlučuju na dijetu ili je, što jejoš češće, napuštaju posle samo nekoliko dana primenjivanja. Zato stručnjaci preporučuju da se dijeta započne u leto kada je apetit slabiji, a hrana manje kalorična od zimske. Veoma je važna upomost i samodisciplina, čak i kada je smanjenje težine manje od očekivanog, ili kada dođe do zastoja u padu težine, jer se stvarni rezultati dijete mogu videti tek posle nekoliko nedelja.



Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *